Zorg en Vitaliteit

Wil jij je verder ontwikkelen als professional in de gezondheidszorg? Doorgroeien in je huidige functie of je verder verdiepen om jouw werk nog beter te doen? Misschien wil je je juist wel omscholen naar verpleegkundige? We helpen je graag met ons ruime aanbod.
Kies je categorie binnen zorg en vitaliteit
Kies direct de juiste categorie of scroll naar beneden voor het gehele aanbod:
Ons aanbod binnen Verpleegkunde
Post-hbo Verpleegkunde
Ben je al verpleegkundige en wil je je verder verdiepen? Bekijk dan onze post-hbo verpleegkundige opleidingen, cursussen en premodule.

Masters in de zorg
We bieden verschillende masters aan waarmee jij je kunt verdiepen of verbreden in de Zorg.

Opleidingen Operatief Domein
Binnen het Operatief Domein bieden wij diverse perioperatieve opleidingen zoals Operatieassistent, Anesthesiemedewerker of Logistiek Medewerkers OKC.

Verpleegkunde Deeltijd (BA)
Nog geen verpleegkundige? Geen probleem! Je kunt makkelijk doorstromen of je laten omscholen tot verpleegkundige. Kijk eens bij de Deeltijd Bachelor Verpleegkunde.

Verpleegkunde Deeltijd
Doorstroom (mbo)
Ben je al in het bezit bent van een diploma mbo-verpleegkunde en sta je ingeschreven in het BIG-register? Dan kun jij je studie verkorten tot 2,5 jaar.

Zij-instroom
Altijd al in de zorg willen werken maar nog nooit een opleiding hiervoor gevolgd? Laat je omscholen tot verpleegkundige! Er zijn grote tekorten in de zorg. Je bent hard nodig! Met aantoonbare kennis en ervaring in de zorg, kun je vrijstellingen aanvragen en mogelijk je opleiding inkorten.

Ons aanbod binnen Vaktherapie
Psychomotorische Therapie
Bachelor | Geloof jij in ervaringsgericht leren door het inzetten van bewegen en lichamelijkheid? Wil jij daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? En wil jij zelf de regie over je leerweg en leertempo? Kies dan voor Vaktherapie - Psychomotorische Therapie deeltijd. Duur: 4 jaar.

Vaktherapie
Master | Als therapeut weet je dat vaktherapie zoals dans-, drama-, muziek-, beeldende-, spel of psychomotorische therapie werkt. Maar hoe bewijs je dat? Hoe onderbouw je de effectiviteit van je werk? Met de Master Vaktherapie! Je professionaliseert je vak met wetenschappelijke innovatie als resultaat. Duur: 2 jaar.

Schakelmodule Vaktherapie
Module | Ben jij coach of therapeut in kunst en cultuur, de gezondheidzorg, sport en bewegen, of het sociaal domein en wil je je verder specialiseren in een therapievorm waarin creativiteit of beweging centraal staat? Dan is de Schakelmodule Vaktherapie iets voor jou om daarna door te stromen naar de master.

Vakverdiepende mastermodules
Wil jij de master Vaktherapie in je eigen tempo volgen? Kies dan voor een van de losse modules zoals bijvoorbeeld Beeldende-, Drama- en Muziektherapie. Bekijk welke modules we allemaal aanbieden.

Verpleegkundige verdieping en ontwikkeling
Wil jij je als verpleegkundige verder verdiepen en ontwikkelen? Wij bieden veel vervolgopleidingen, cursussen en een premodule voor verpleegkundigen.
Verpleegkundige vervolgopleidingen
Arboverpleegkundige
Post-hbo | Jezelf profileren in het werkveld arbeid en gezondheid of werk je al als verpleegkundige binnen de arbodienstverlening? De opleiding Arboverpleegkundige biedt een verdere verdieping aan professionals in dit werkveld. Duur: 26 bijeenkomsten.

Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL)
Post-hbo | De zorg voor mensen met een aandoening aan de maag, darm of lever neemt toe, zowel in omvang als in complexiteit. De opleiding MDL-verpleegkundige biedt je je de mogelijkheid om je jouw kwaliteit in de zorg aan MDL-patiënten te vergroten. Duur: 20 bijeenkomsten.

Pijnconsulent
Post-hbo | Als pijnconsulent ben je altijd op zoek naar de nieuwste kennis en inzichten over pijn en pijnbehandeling. Je houdt zelfstandig spreekuur om patiënten met pijn te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Duur: 23 bijeenkomsten.

Praktijkondersteuner (POH)
Hbo-programma | Wil jij je eigen spreekuren houden? Zorg regelen voor patiënten met chronische ziekten? Als praktijkondersteuner/ praktijkverpleegkundige geef je voorlichting over medicijngebruik en verandering van leefstijl. POH is zelfstandigheid en korte lijntjes. Duur: 26 bijeenkomsten.

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
De opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige is interessant voor een brede groep verpleegkundigen. De opleiding sluit aan bij actuele ontwikkelingen in het veld zoals versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg en ambulantisering. Duur: 1,5 jaar.

Technische Thuiszorgverpleegkundige (TTV)
Post-hbo | Opnames in het ziekenhuis zijn steeds korter. Complexere zorg en behandelingen gebeuren vaker thuis met hulp van naasten. Als technische verpleegkundige in de thuiszorg leid jij deze zorg in goede banen. Duur: 15 maanden.

Transferverpleegkundige
Post-hbo | Wil jij je specialiseren in het regelen van de beste zorg na ontslag uit het ziekenhuis? Ervoor zorgen dat patiënten op de juiste plek goede zorg blijven krijgen? Met de opleiding Transferverpleegkundige leer jij de lijntjes bij elkaar te brengen. Duur: 16 bijeenkomsten.

Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie
Post-hbo | Hou je van werken met ouderen en wil je je verder ontwikkelen als verpleegkundige? Aan de slag met complexe problemen? Met de post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie leer je kijken naar de mens achter het ziektebeeld. Duur: 17 bijeenkomsten.

Verpleegkundige cursussen
Assistent Pijnbehandeling
Post-hbo | Ben je werkzaam als pijnverpleegkundige en wil je je technische en communicatieve vaardigheden om pijn te diagnosticeren en behandelen verder verbeteren? Volg de cursus Assistent Pijnbehandeling bij HAN VDO. Duur: 4 bijeenkomsten.

IBD-Verpleegkundige
Post-hbo | Werk je als MDL-verpleegkundige en wil je je zorg nog beter afstemmen op IBD-patiënten? Met de cursus IBD-verpleegkundige bieden wij jou de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in deze specifieke patiëntengroep. Duur: 6 bijeenkomsten.

MDL-Verpleegkundige - Vakinhoudelijk Handelen
Module | Wil je meer kennis opdoen op het gebied van MDL-vakinhoud? Bij deze module staat de MDL-vakinhoud centraal zodat jij kwalitatief hoogwaardige zorg kunt verlenen aan patiënten met maag-, darm en leverziektebeelden. Duur: 11 bijeenkomsten.

Medewerker Acute Pijn Service
Post-hbo | Wil je als medewerker Acute Pijn Service je kennis en vaardigheden uitbreiden? Zoek je verdieping in je deskundigheid op het gebied van consultatie en advisering bij acute complexe pijnproblemen? Dan is deze cursus echt iets voor jou. Duur: 7 bijeenkomsten.

Onboarding voor startende wijkverpleegkundigen
Post-hbo | Ben je net begonnen als wijkverpleegkundige en zoek je begeleiding in de overgang van studie of een eerdere baan naar werken in deze functie? Dit onboardingprogramma is speciaal voor jou! Duur: 6 maanden.

Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk
Hbo-programma | Wil jij hoogcomplexe en niet-protocollaire eerstelijnszorg bieden aan ouderen binnen de huisartsenzorg? Dan is de module ouderenzorg in de huisartsenpraktijk iets voor jou! Duur: 11 bijeenkomsten.

Palliatieve Zorg voor Ervaren Verpleegkundigen
Post-hbo | Wil je je als verpleegkundige verder ontwikkelen binnen de palliatieve zorg. Kies dan voor de cursus Palliatieve zorg voor ervaren verpleegkundigen. Duur: 9 bijeenkomsten.

Persoonlijk leiderschap in de zorg
Cursus | Werk jij in de directe zorg als bijvoorbeeld verpleegkundige of zorgconsulent op HBO niveau? En wil jij als bevlogen professional meer voor elkaar krijgen op een manier die bij jou past? Dan is onze 4-daagse cursus persoonlijk leiderschap in de zorg iets voor jou! Duur: 6 bijeenkomsten.

Technische Zorg rondom (Par)enterale Katheters
Het toedienen en verzorgen van katheters voor (par)enterale voeding/medicatie is een risicovolle handeling en vraag om specifieke transmurale expertise. Werk jij als (voedings)verpleegkundige en ben je niet altijd zeker van de juiste werkwijze? Dan is deze cursus geschikt voor jou! Duur: 5 bijeenkomsten.

Vakbekwaam indiceren
Post-hbo | Is het ook een uitdaging voor jou om indicaties voor cliënten te stellen en zorg toe te wijzen? In deze cursus leer je hoe je vakbekwaam kan indiceren gebaseerd op de visie van positieve gezondheid. Duur: 6 bijeenkomsten.

Zorgconsulent Palliatieve Zorg
Post-hbo | Ben je verpleegkundige niveau 4 of 5 of ben je verpleegkundig specialist en werk je met palliatieve en palliatief terminale cliënten? Kijk dan een naar de cursus Zorgconsulent Palliatieve Zorg. Duur: 9 bijeenkomsten.

Zorg met Impact
Post-hbo | Leer hoe je kleine veranderingen of inzichten kunt implementeren in jouw eigen praktijk, op basis van wat werkt in de praktijk én ondersteund wordt door onderzoek en andere bronnen. Duur: 4 bijeenkomsten.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen
Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen
Post-hbo | Sta je aan de start van één van de gespecialiseerd verpleegkundige vervolgopleidingen? Maar heb je geen hbo-v diploma (na 2016 gehaald)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na deze premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding en ontvang je al een certificaat van de HAN. Duur: 6 bijeenkomsten.

Masters in de zorg
Master Advanced Nursing Practice
Master | Vanaf 2020 vallen preventieve, acute, intensieve en chronische zorg bij somatische aandoeningen onder 1 specialisme: de AGZ. De zorgvraag neemt toe en om de vraag toegankelijk te houden, is er sprake van taakverschuiving. De vraag naar verpleegkundig specialisten is nu groot in de AGZ én de GGZ. Duur: 2 jaar

Master Physician Assistant
Master | Een physician assistant (PA) heeft een zelfstandige rol in de patiëntenzorg. Een PA draagt bij aan het verhogen van de continuïteit en kwaliteit van de medische zorg. Daarnaast diagnosticeert, onderzoekt en behandelt een PA patiënten. Ook is het mogelijk om een rol te spelen in de kwaliteitszorg van de desbetreffende werkplek. Duur: 2,5 ja

Master Neurorevalidatie en Innovatie
Master | Jij ontwikkelt je met de Master Neurorevalidatie en Innovatie in twee jaar tot gespecialiseerd zorgprofessional, zorgadviseur op het gebied van zorg en welzijn voor mensen met neurologische aandoeningen. Jij gaat het verschil maken voor complexe vraagstukken in deze doelgroep. Duur: 2 jaar.

Operatief domein
Operatieassistent
CZO-opleiding | De operatieassistent heeft een cruciale rol in de operatieve zorg. Je maakt onderdeel uit van een multidisciplinair team, bestaande uit snijdend medisch specialisten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Je coördineert en regisseert het zorgproces rondom de patiënt rondom de operatie. Duur: 2,5 tot 3 jaar.

Anesthesiemedewerker
CZO-opleiding | Tijdens een ingreep of onderzoek vormt de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker een anesthesiologisch team. Je bent bevoegd en bekwaam in het bewaken van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de operatie. Ook onderhoud je de anesthesie; je bent medeverantwoordelijk voor de narcose. Duur: 2,5 tot 3 jaar.

Logistiek Medewerker OKC
Cursus | Werk je als mbo3-verzorgende of als Centrale Sterilisatie Assistent (CSA)? Of werk je al als logistiek medewerker op een operatieafdeling en heb je behoefte aan theoretische onderbouwing? Kijk dan eens naar de opleiding Logistiek Medewerker OKC. Duur: 9 bijeenkomsten.

Vaktherapie modules
Vakverdieping Beeldende Therapie
Module | In de module Vakverdieping Beeldende Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van jouw vak. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Mentalisation-based Treatment, Schematherapie, Dialectische Gedragstherapie, Ontwikkelingsgericht Werken en Expressive Therapies Continuum. Duur: 14 bijeenkomsten.

Vakverdieping Dramatherapie
Module | In de module Vakverdieping Dramatherapie zoeken we naar antwoorden op die vraag, vanuit de kennis en ervaring die jij en je medestudenten meenemen. Daarna volgt een verdieping van het vak. In de lessen staan Psychodrama, Developmental Transformation en Schematherapie centraal. Duur: 14 bijeenkomsten.

Vakverdieping Muziektherapie
Module | Als deelnemer aan de module Vakverdieping Muziektherapie leer je om overstijgend te denken over jouw handelen als muziektherapeut. In de lessen staan we stil bij theoretische kaders, zoals Guided Imagery and Music en Neurologische Muziektherapie. Ook maak je kennis met een aantal muziektherapeutische microanalysemethoden. Duur: 14 bijeenko

Vakverdieping Psychomotorische Therapie
Module | Als deelnemer aan de module Vakverdieping Psychomotorische Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van PMT. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Cognitieve Gedragstherapie, Sensorimotor Psychotherapy en Schematherapie. Duur: 14 bijeenkomsten.

Richtlijnontwikkeling in Vaktherapie
Module | Deze module richt zich op het zoeken, analyseren en evalueren van wetenschappelijke onderzoeksartikelen die ingaan op de effectiviteit van vaktherapeutische interventies. Duur: 5 bijeenkomsten.

Jezelf succesvol Profileren als (Vak)therapeut
Module | Wil jij als Vaktherapeut in loondienst een steviger positie in je team en/of meer patiënten? Wil jij als Vaktherapeut met een eigen praktijk meer cliënten? Leer dan je vak succesvol te profileren met deze module. Duur: 8 bijeenkomsten.

Praktijkgericht Onderzoek Zorg en Welzijn
Module | Als deelnemer aan de module Praktijkgericht Onderzoek in Zorg en Welzijn staat het ontwerpen, uitvoeren en rapporteren van een kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek centraal. Het onderzoek is innovatief en praktijkgericht, hetgeen betekent dat het design optimaal aansluit bij de mogelijkheden van de praktijk. Duur: 9 bijeenkomsten.

Drama & Theater (Nascholing)
Cursus | Ben jij dramadocent of dramatherapeut en ben je op zoek naar inspiratie en artistieke input? Dan is de 2-daagse masterclass Locatietheater iets voor jou! Daag jezelf uit en ga samen met vakgenoten de vloer op. Duur: 2 bijeenkomsten.

Maatwerktrajecten
De HAN biedt praktijkgerichte vervolgopleidingen, trainingen en maatwerktrajecten voor zorgprofessionals. Wij onderscheiden ons door nauwe samenwerking met het werkveld in zorg en welzijn en actuele expertise vanuit onze verbindinen met HAN-lectoraten. Onze maatwerk cursussen zijn toegespitst op team- en/of organisatiebehoeften met aandacht voor de ontwikkeling van de individuele professional. Zo versterken we samen de kwaliteit van zorg voor cliënten, patiënten, bewoners en burgers. Neem vrijblijvend contact op via 024 - 351 10 40 of stuur een e-mail naar coordinatie.VDO-gezondheid@han.nl.
Benieuwd welke leertrajecten we hebben ontwikkeld voor andere organisaties en ervaringen? Bekijk ze via onderstaande button.

Kom kennismaken
Meer weten? Kom naar de volgende Open Avond op 26 november 2025 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten, op de campus of online. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur op de desbetreffende opleidingspagina. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

Toch op zoek naar iets anders?
Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens bij ons deeltijd-aanbod uit het vakgebied Welzijn of Paramedisch. Of bekijk onze voltijd-opleidingen voor Zorg en Vitaliteit.
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.
Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur